Čerstvé sýry jako
součást zdravé výživy
Základními složkami čerstvých sýrů jsou mléko, smetana, mléčné kultury a sůl. Právě bílkoviny a prospěšné tuky z nich dělají chutnou součást zdravého jídelníčku.
Naopak jakékoli chemické látky kvalitu sýra snižují a lidskému organismu neprospívají. Proto je dobré sledovat složení produktu.
Čeho si všímat při nákupu čerstvých sýrů?
1. Složení: Jednoduché, přírodní, zdravé
Kvalitní čerstvý sýr nemá ve svém složení žádnou chemii. Základní stavební a chuťovou složkou je tuk, který sýr získá ze smetany. Mléčná bílkovina pak sýru dodává nakyslou chuť a částečně i texturu. Přidaná sůl v závěru výroby odlišuje čerstvé sýry od tvarohů. Žádné stabilizátory tedy nejsou pro dosažení nejlepší kvality sýra potřeba, právě naopak.
2. Co napoví název produktu
Způsobů, jak výrobek titulovat, je nespočet. Setkat se můžete s „přírodními sýry nezrajícími“, „čerstvými sýry smetanovými“ nebo tepelně ošetřenými sýry „termizovanými“ a „pasterovanými“. Všechna tato označení náležející čerstvým sýrům se shodují s legislativou. Naopak „tavené“ sýry nebo přízviska jako „pochoutka“ nebo „krém“ mají k čerstvým sýrům velmi daleko.
3. Něco navíc není na škodu
U některých čerstvých sýrů se používá našlehání dusíkem, který dodává lehkost se 100% zachováním chuti. Na obalu produktu to musí být vždy vyznačeno. Pokud tomu tak není, bývá ve složení zpravidla uvedena přidaná látka, která konzistenci sýra dotváří. Ta už však jeho kvalitu degraduje. Složení je ale možné obohatit i surovinami, které jsou zdraví prospěšné: vlákninou, vitaminy rozpustnými v tucích nebo minerály.