Výroba Lučiny - Od mléka po čerstvý sýr
Lučina je tradiční česká značka, která se na trh dostala už v roce 1981. Od té doby se její výroba zmodernizovala, její kvalita a chuť ale zůstává stále taková, jakou ji známe téměř 40 let.
Kouzlo Lučiny tkví v mléce, smetaně, mléčné kultuře a špetce soli. V ničem jiném. K přeměně mléka v lahodný přírodní tak sýr stačí jen čtyři kroky:
1. krok: Mléko od českých farmářů
Základem Lučiny je čerstvé kravské mléko od ryze českých dodavatelů. Dbáme na spolupráci s férovými farmáři, kteří se o svá zvířata starají s úctou. Víme totiž, že na jejich mléce a následně našich produktech je to znát.
2. krok: Šetrná pasterace
Citlivě nastavená teplota nad 80 stupňů Celsia po pár sekundách zničí potenciálně škodlivé mikroorganismy, zajistí zdravotní nezávadnost a prodlouží trvanlivost čerstvého výrobku při maximálním zachování výživových hodnot mléka. Poté přimícháme smetanu, čímž dosáhneme ideální jemné chuti, hustoty a tučnosti čerstvého sýra.
Víte, že…
…pasterace mléka k ochraně zdraví spotřebitelů byla brzy po svém objevení uzákoněna ve většině
evropských zemí? V Československu se nesmí vyrábět z nepasterovaného mléka od roku 1934. Dodržování
procesu pasterace důsledně kontroluje veterinární správa.
3. krok: Prospěšné mléčné kultury
Následně přidáme ušlechtilé bakterie mléčného kvašení. Mléko pak v pokojové teplotě pomalu prokysává, tvoří se sraženina a Lučina získává svoji nezaměnitelnou chuť. V pravý okamžik zastavíme kysání krátkým zahřátím (termizací), které odstraní případné závadné zárodky v mléce. Nakonec odstraníme syrovátku a zbylou krémovou Lučinu jemně osolíme.
Víte, že…
...doma si pravou Lučinu nelze vyrobit? Nejenomže se většinou jako základ používá jogurt místo mléka a
smetany, ale domácí výroba je vystavena mnoha mikrobiálním nečistotám. Takto kontaminovaný produkt není
chuťově ani konzistenčně v pořádku a nese s sebou řadu zdravotních rizik. Naproti tomu v průmyslové
výrobě se dodržují přísná hygienická pravidla a kvalita každého výrobku je kontrolována. Mikrobiální
bezpečnost Lučiny navíc posiluje termizace před jejím zabalením. Pokud se ale přeci jen rozhodnete pro
domácí výrobu, nezapomeňte prosím, že takto získaný sýr vám vydrží čerstvý maximálně pár dní!
4. krok: Balení a trvanlivost Lučiny
Jedná-li se o Lučinu do vaniček, nyní je čas na případné ochucení. Ještě teplá se zabalí a po vychlazení má trvanlivost 45 dní. Klasická kostka Lučiny je nejčerstvější z našich produktů, ještě za studena se balí do fólie, ve které vydrží 30 dní.
Víte, že…
…současná Lučina má delší dobu spotřeby než dřív? Nestojí za tím přidané konzervanty ani stabilizátory –
ty jsou v Lučině tabu už od jejího vzniku. Posun nastal díky striktním hygienickým opatřením v závodu.
Úroveň dezinfekce v 80. letech byla na zcela jiné úrovni než dnes, kdy je nemožné dostat se do výroby
bez síťky na hlavě, rukavic, omytých bot a čistého ochranného obleku. Díky maximalizaci hygienických
podmínek v závodu se zamezilo přenosu nežádoucích látek a trvanlivost Lučiny se přirozeně prodloužila.
Odkud přijde Lučina na váš stůl?
Téměř celé portfolio Lučiny se vyrábí na Vysočině v Hesově. Dohlížíme také na prvotřídní produkci v naší sesterské továrně v Glubczyce, která nám propůjčila moderní technologie k výrobě Lučiny salátové. Díky Lučině Kozí, kterou dovážíme z Francie, jsme mohli rozšířit naše portfolio i o výrobky, které jsou 100% z kozího mléka. Tyto výrobky se dováží nejen na český trh, ale také do Německa, Španělska a jiných evropských zemí.
Čeho si naši spotřebitelé cení?
Jak potvrdil výzkum agentury STEM/MARK z listopadu 2017, právě přirozenou chutí čerstvého sýra, příjemnou konzistencí a vyváženou slaností poráží Lučina svoji konkurenci. Osm z deseti dotázaných žen by si po slepém testu chuti koupilo Lučinu v kostce a téměř polovina z 200 respondentek jí přiřadila nejvyšší chuťové hodnocení. Lučinu se smetanou ve vaničce označilo za chutnou a rádo by si produkt koupilo dokonce 91 procent žen. Nejenom tato čísla a spokojenost zákazníků jsou naší motivací i nadále vyrábět Lučinu podle osvědčených tradic a 100procentně přírodní.