Batáty s čočkou a oříšky
- 240 g Lučiny Linie
- 2 batáty (střední velikost)
- 80 g zelené čočky
- 100 g nastrouhaného sýra (gouda nebo cheddar)
- 2 lžíce citrónové šťávy
- ¼ lžičky kurkumy
- ¼ lžičky mletého římského kmínu
- špetka kajenského pepře
- sůl
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička přepuštěného másla
- hrst směsi oříšků a semínek (např. sezam, mák, lískové oříšky, kešu oříšky)
Batáty dáme na pekáč a pečeme v troubě cca 45 minut na 200 stupňů. Mezitím si uvaříme čočku tak, aby byla na skus. V misce si smícháme Lučinu, asi ⅔ nastrouhaného sýra, citrónovou šťávu, kurkumu, římský kmín, kajenský pepř a dle vlastní chuti osolíme.
Hotové batáty vyndáme z trouby a necháme trochu vychladnout. Poté je překrojíme napůl po délce a vydlabeme tak, aby nám zůstala lodička z batáty o tloušťce cca 1,5 cm. Vnitřek batáty rozmačkáme vidličkou a přidáme do misky s náplní. Vše ještě jednou promícháme. Batáty trošku pokapeme olivovým olejem. Vydlabané batáty naplníme směsí a posypeme zbytkem sýra. Pečeme v troubě cca 15 minut na 180 stupňů.
Mezitím si připravíme oříškovou směs. Na pánev si dáme lžičku přepuštěného másla a směs oříšků a semínek. Na pánvi na středním plamenu zlehka restujeme dozlatova. Směs můžeme i trošku osolit. Batáty vyndáme z trouby a posypeme oříškovou směsí.