Cuketový quiche
Ingredience na těsto:
- 1 a ½ hrnku celozrnné pšeničné mouky
- 1 vejce
- 150 g másla
- trošku mléka na zředění těsta, aby se dalo hezky vypracovat, přidávat po troškách
Ingredience na náplň:
- 2 Lučina Originál 100 g
- 1 menší cuketa
- 250 ml smetany ke šlehání 31%
- 3 vejce
- sýr gouda na posypání
- sůl
Ingredience na těsto si v misce ručně vypracujeme do pěkného a nelepkavého těsta. Vydrží nám i dva dny v ledničce, pokud ho hned nepoužijeme. Do formy těsto prsty rozprostřeme a pořádně s ním vyplníme spodek i okraje formy. Nakonec ho propícháme vidličkou. Ze surovin na náplň, tj. Lučiny, smetany, vejce a soli vymícháme hladký krém a nalijeme do vystlané formy. Na tenké pásky nakrájenou cuketu zatočíme do ruliček a pokládáme na náplň. Cuketa nám po upečení vytvoří pěkné obrazce. Navrch nasypeme nastrouhaný sýr. Quiche pečeme v troubě na 180°C pěkně dozlatova. Určitě poznáte, že je koláč hotový - i když se bude uprostřed náplň trochu třást, nevadí to. Jakmile je vrch pěkně upečený, máte hotovo. Quiche podáváme vychlazený.
TIP: Pokud nemáte chuť na máslové těsto, můžete zkusit i listové, sice to už nebude pravý quiche, ale i tento slaný koláč vám určitě bude chutnat.
