Dýňové gnocchi s hříbkovou omáčkou
Na gnocchi:
- cca ½ střední dýně Hokkaido (potřebujeme 150 g dýňového pyré)
- olivový olej na pokapání
- 150 g uvařených brambor
- 100 g polohrubé celozrnné mouky
- 1 žloutek
- Sůl
Na omáčku:
- 120 g Lučiny Linie
- 1 lžíce másla
- 1 cibule
- 300 g očištěných čerstvých hříbků (případně žampionů)
- 200 ml mléka
- 1 malá lžička citrónové šťávy
- Sůl
- Pepř
- Kmín drcený (na špičku lžičky)
- Petrželka
Nejdříve si připravíme dýňové pyré. Dýni omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme lžící. Nakrájíme ji na proužky, vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem, lehce pokapeme olivovým olejem a pečeme do změknutí.
Po vychladnutí odstraníme z dýně slupku a zbytek dobře rozmačkáme vidličkou.
Uvařené studené brambory nastrouháme na jemnému struhadle a smícháme se 150 g dýňového pyré.
Přidáme mouku, žloutek, osolíme a zpracujeme těsto.
Těsto si rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu vyválíme váleček 1 - 2 cm silný a nakrájíme je asi na 2 cm kousky. Vytvoříme kuličky, na obrácené vidličce je lehce přitlačíme a stočíme do válečku. Opatrně přendáme do osolené vroucí vody. Když vyplavou na povrch, scedíme je.
Na másle osmahneme do zlatova nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme pokrájené houby a restujeme cca 15 minut, než začnou hříbky zlátnout. Část směsi si dáme stranou na ozdobu (cca ¼).
Do omáčky přidáme asi ⅔ mléka a krátce povaříme. Osolíme ji, opepříme, přidáme kmín a přidáme ve zbytku mléka rozmíchanou Lučinu. Omáčku už jen lehce zahříváme, nesmí přijít k varu! Dochutíme citrónovou šťávou a odstavíme z plotny.
Omáčku servírujeme s gnocchi, restovanými hříbky (směsí hub a cibulky, kterou jsme si dali stranou) a nasekanou petrželkou.
