Dýňové gnocchi s hříbkovou omáčkou

kategorie
Recepty s Linií
produkt
Lučina Linie 120 g
příprava
Vaření
délka přípravy
90 min
počet porcí
4
hodnocení
0.0
ingredience

Na gnocchi:

  • cca ½ střední dýně Hokkaido (potřebujeme 150 g dýňového pyré)
  • olivový olej na pokapání
  • 150 g uvařených brambor
  • 100 g polohrubé celozrnné mouky
  • 1 žloutek
  • Sůl

 

Na omáčku:

  • 120 g Lučiny Linie
  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 300 g očištěných čerstvých hříbků (případně žampionů)
  • 200 ml mléka
  • 1 malá lžička citrónové šťávy
  • Sůl
  • Pepř
  • Kmín drcený (na špičku lžičky)
  • Petrželka
postup

Nejdříve si připravíme dýňové pyré. Dýni omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme lžící. Nakrájíme ji na  proužky, vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem, lehce pokapeme olivovým olejem a pečeme do změknutí.

Po vychladnutí odstraníme z dýně slupku a zbytek dobře rozmačkáme vidličkou.

Uvařené studené brambory nastrouháme na jemnému struhadle a smícháme se 150 g dýňového pyré.

Přidáme mouku, žloutek, osolíme a zpracujeme těsto.

Těsto si rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu vyválíme váleček 1 - 2 cm silný a nakrájíme je asi na 2 cm kousky. Vytvoříme kuličky, na obrácené vidličce je lehce přitlačíme a stočíme do válečku. Opatrně přendáme do osolené vroucí vody. Když vyplavou na povrch, scedíme je.

Na másle osmahneme do zlatova nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme pokrájené houby a restujeme cca 15 minut, než začnou hříbky zlátnout. Část směsi si dáme stranou na ozdobu (cca ¼).

Do omáčky přidáme asi ⅔ mléka a krátce povaříme. Osolíme ji, opepříme, přidáme kmín a přidáme ve zbytku mléka rozmíchanou Lučinu. Omáčku už jen lehce zahříváme, nesmí přijít k varu! Dochutíme citrónovou šťávou a odstavíme z plotny.

Omáčku servírujeme s gnocchi, restovanými hříbky (směsí hub a cibulky, kterou jsme si dali stranou) a nasekanou petrželkou.

Zpět