Hrášková polévka

kategorie
Recepty se Smetanovou
produkt
Lučina Smetanová
příprava
Vaření
délka přípravy
20 min
počet porcí
4
hodnocení
4.0
ingredience

Na polévku:

  • 350 g mraženého hrášku
  • 1 pórek (pouze bílá část)
  • 1 větší šalotka
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 700 - 800 ml zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • 1 francouzská bageta
  • 1 lžíce másla

 

Na ozdobu:

  • 3 - 4 lžíce Lučiny Smetanové
  • slunečnicová semínka
  • nasekané pistácie
  • několik kuliček hrášku
  • řepné lístky
postup

V hrnci si na přepuštěném másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku a na tenká kolečka nakrájený pórek. Trvá to zhruba 5–8 minut.

Poté do hrnce nalijeme zeleninový vývar, necháme přijít k varu a vhodíme mražený hrášek. Hrášek stačí povařit (na středním plamenu) zhruba 15 minut.

Polévku stáhneme z plotny a necháme trochu zchladnout. Vychladlou polévku rozmixujeme v mixéru a podle chuti osolíme a opepříme. Hrnec dáme znovu na sporák na střední plamen a polévku zahřejeme. Poté přilijeme smetanu ke šlehání a chvíli polévku se smetanou povaříme.

Bagety si nakrájíme zhruba na 1 cm silné plátky, namažeme z obou stran máslem a dáme na několik minut do trouby zapéct (pečeme dozlatova).

Polévku podáváme ozdobenou Lučinou, ze které tvoříme pomocí dvou lžiček nočky. Nakonec přidáme slunečnicová semínka, pistácie, hrášek a řepné lístky. K polévce podáváme opečené bagetky.

Zpět