Hrášková polévka
Na polévku:
- 350 g mraženého hrášku
- 1 pórek (pouze bílá část)
- 1 větší šalotka
- 1 lžíce přepuštěného másla
- 100 ml smetany ke šlehání
- 700 - 800 ml zeleninového vývaru
- sůl
- pepř
- 1 francouzská bageta
- 1 lžíce másla
Na ozdobu:
- 3 - 4 lžíce Lučiny Smetanové
- slunečnicová semínka
- nasekané pistácie
- několik kuliček hrášku
- řepné lístky
V hrnci si na přepuštěném másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku a na tenká kolečka nakrájený pórek. Trvá to zhruba 5–8 minut.
Poté do hrnce nalijeme zeleninový vývar, necháme přijít k varu a vhodíme mražený hrášek. Hrášek stačí povařit (na středním plamenu) zhruba 15 minut.
Polévku stáhneme z plotny a necháme trochu zchladnout. Vychladlou polévku rozmixujeme v mixéru a podle chuti osolíme a opepříme. Hrnec dáme znovu na sporák na střední plamen a polévku zahřejeme. Poté přilijeme smetanu ke šlehání a chvíli polévku se smetanou povaříme.
Bagety si nakrájíme zhruba na 1 cm silné plátky, namažeme z obou stran máslem a dáme na několik minut do trouby zapéct (pečeme dozlatova).
Polévku podáváme ozdobenou Lučinou, ze které tvoříme pomocí dvou lžiček nočky. Nakonec přidáme slunečnicová semínka, pistácie, hrášek a řepné lístky. K polévce podáváme opečené bagetky.
