Jablkové řezy s Lučinou

kategorie
Sladké
produkt
Kostka 100 g
příprava
Pečení
délka přípravy
45 min minut
počet porcí
14
hodnocení
0.0
ingredience
  • máslo na vymazání plechu
  • 2 hrsti mletých vlašských ořechů
  • 6 jablek oloupaných a nakrájených na plátky

 

Na těsto:

  • 150 g másla
  • 300 g třtinového cukru
  • 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva (ideálně z vinného kamene)
  • mléko dle potřeby

 

Na krém:

  • 250 g rozměklého másla
  • 2 a ½ balení Lučina 100 g
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • smetana na šlehání
  • 1 hrst mletých vlašských ořechů
postup

Připravíme si plech s vyšším okrajem. Vymažeme ho máslem a vysypeme mletými vlašskými ořechy. Na ně v rovnoměrné vrstvě položíme plátky jablek. Troubu si vyhřejeme na 180°C.

Na těsto v mixéru vyšleháme máslo s cukrem do světlé pěny a postupně do něj přidáváme žloutek. Prosejeme mouku s práškem do pečiva a postupně přidáváme do žloutkovo-máslové pěny.

Do těsta přilejeme tolik mléka, aby nám vzniklo středně husté a hladké těsto. Mezitím si vyšleháme bílky na tuhý sníh a pak ho velmi zlehka zapracujeme do těsta. Těsto nalijeme na plech, kde máme připravené jablečné plátky, rozetřeme ho a pečeme cca 25 minut.

Po upečení necháme koláč dobře vychladnout, potom ho vyklopíme.

Vyšleháme máslo s Lučinou, s cukrem a troškou smetany. Lučinovým krémem potřeme koláč a posypeme ho vlašskými ořechy. Necháme ho dobře ztuhnout v ledničce. Při podávaní nakrájíme na řezy.

TIP: Místo ořechů můžeme použít kokos. Při přípravě Lučinového krému dbáme na to, aby všechny suroviny měly stejnou, pokojovou teplotu.

Zpět