Jablkové řezy s Lučinou
- máslo na vymazání plechu
- 2 hrsti mletých vlašských ořechů
- 6 jablek oloupaných a nakrájených na plátky
Na těsto:
- 150 g másla
- 300 g třtinového cukru
- 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 300 g polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva (ideálně z vinného kamene)
- mléko dle potřeby
Na krém:
- 250 g rozměklého másla
- 200 g Lučiny Originál
- 2 lžíce třtinového cukru
- smetana na šlehání
- 1 hrst mletých vlašských ořechů
Připravíme si plech s vyšším okrajem. Vymažeme ho máslem a vysypeme mletými vlašskými ořechy. Na ně v rovnoměrné vrstvě položíme plátky jablek. Troubu si vyhřejeme na 180°C.
Na těsto v mixéru vyšleháme máslo s cukrem do světlé pěny a postupně do něj přidáváme žloutek. Prosejeme mouku s práškem do pečiva a postupně přidáváme do žloutkovo-máslové pěny.
Do těsta přilejeme tolik mléka, aby nám vzniklo středně husté a hladké těsto. Mezitím si vyšleháme bílky na tuhý sníh a pak ho velmi zlehka zapracujeme do těsta. Těsto nalijeme na plech, kde máme připravené jablečné plátky, rozetřeme ho a pečeme cca 25 minut.
Po upečení necháme koláč dobře vychladnout, potom ho vyklopíme.
Vyšleháme máslo s Lučinou, s cukrem a troškou smetany. Lučinovým krémem potřeme koláč a posypeme ho vlašskými ořechy. Necháme ho dobře ztuhnout v ledničce. Při podávaní nakrájíme na řezy.
TIP: Místo ořechů můžeme použít kokos. Při přípravě Lučinového krému dbáme na to, aby všechny suroviny měly stejnou, pokojovou teplotu.
