Koláčky s červenou řepou
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- špetka soli
- 110 g másla
- 1 žloutek
- 1 lžíce vody
Náplň:
- 2 ks předvařené nebo předem upečené (vcelku) červené řepy – celkem cca 300 g
- 1 balení Lučiny kozí + trochu na ozdobení
- 2 vejce
- 1 stroužek česneku
- sůl
Pár lístků řeřichy na ozdobení
Mouku nasypejte do mísy nebo do robota, osolte, přidejte na kostky pokrájené máslo a žloutek, začněte zpracovávat těsto. Vznikne sušší žmolenka, zalijte ji trochou vody a zpracujte pružné těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici odpočívat 2 hodiny.
Oloupanou červenou řepu nastrouhejte najemno. V ruce ji zmáčkněte, aby z ní vytekla přebytečná tekutina. Řepu prošlehejte s Lučinou, vejci, prolisovaným česnekem a dochuťte solí.
Těstem vyložte košíčky o průměru asi 7 cm. Těsto by mělo být silné asi půl centimetru. Dno propíchejte vidličkou. Košíčky vyložte pečicím papírem a vysypejte až po okraj hrachem, aby se těsto zatížilo a při pečení nedělalo puchýře. Košíčky přendejte na plech a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte 10 minut.
Vyndejte plech z trouby a ztlumte ji na 180 °C. Z košíčků sejměte alobal s hrachem. Košíčky vložte zpět do trouby a pečte 5 minut.
Košíčky vyndejte, troubu ztlumte na 170 °C. Do košíčků rozetřete náplň a dopékejte asi půl hodiny.
Zchladlé košíčky můžete ozdobit Lučinou kozí pomocí sáčku s řezanou špičkou. Posypejte řeřichou.
