Nepečený pistáciový cheesecake

kategorie
Recepty se Smetanovou
produkt
Lučina Smetanová
příprava
Pečení
délka přípravy
100 min
počet porcí
9
hodnocení
0.0
ingredience

Suroviny na ráfek o průměru 16 cm: 

Krusta: 

  • 200 g vícezrnných sušenek s vločkami a čokoládou (zn. Biopekárna Zemanka)
  • 40 g másla

 

Krém: 

  • 120 g Lučiny Smetanové 
  • 50 g pistáciového másla
  • 20 g cukru krystal
  • 10 g moučkového cukru
  • Zrníčka z 5 cm vanilkového lusku
  • Špetka soli
  • 120 g Smetany ke šlehání

 

Na dozdobení: 

  • Loupané pistácie 
  • Kůra z 1/8 bio citronu 
  • 10 g kvalitní bílé čokolády
postup

Nejprve vyjmeme z lednice pistáciové máslo, pokud jej uchováváte v lednici. Potřebujeme, abychom jej dokázali vyšlehat bez sebemenších hrudek do jemného krému. 

Na prkýnko, na které se vleze ráfek o průměru 16 cm, položíme čtverec pečicího papíru, a na ten položíme ráfek. 

 

Do food procesoru vložíme sušenky a rozmixujeme je najemno. Přilijeme máslo rozpuštěné v mikrovlnce anebo v malém hrnci na indukci a několik pulzy vše ve food procesoru spojíme. (Pokud nevlastníte food procesor, můžete vložit sušenky do pevného sáčku, ten uzavřít a válečkem sušenky rozdrtit. Poté rozdrcené sušenky přesypeme do misky, zalijeme je rozpuštěným máslem a lžičkou perfektně promícháme.) 

 

Sušenkovou směs přesypeme do ráfku a opatrně, aby se sušenky z ráfku nevysypaly, anebo ráfek neposouval po talíři, utlačujeme sušenky mističkou s rovným dnem tak, aby byla vrstva sušenek rovnoměrně vysoká. Jakmile máme sušenky na dně utlačené, hranou mističky si naškrábeme trošku sušenek po celé ploše dna a tyto naškrábané sušenky bokem mističky utlačujeme k bokům ráfku. Chceme docílit toho, aby měl cheesecake sušenkovou krustu také po stranách výsledného cheesecaku. 

 

Talíř s ráfkem velmi opatrně vložíme do mrazáku*, kde necháme krustu 30 min zachladit. Tento krok je důležitý proto, aby při nalití krému do formy se sušenky nepromísily s krémem. 

 

V míse od robota (pokud máte menší typ mísy, která zvládne toto malé množství vymíchat, pokud ne, pak šleháme šlehačem anebo tyčovým mixérem s nástavcem typu metlička ve střední míse) šleháme na střední rychlost Lučinu Smetanovou spolu s pistáciovým máslem zhruba 3 minuty. Chceme suroviny spojit a taktéž do nich dostat vzduch, aby byl krém příjemně nadýchaný

 

Do mísy přisypeme cukr krystal a moučkový cukr. Cukr krystal pomáhá svými ostrými krystalky narušit krém a tedy krém lépe našlehat, moučkový cukr krém zase zahustí. Směs prošleháme 2 minuty opět na střední rychlost. Přisypeme zrníčka z vanilkového lusku (ten rozřízneme napůl špičkou ostrého nože a zrníčka z něj kolmo přejetím nože uvnitř lusku setřeme) a špetku soli. Prošleháme. Nyní pomalu přiléváme vychlazenou smetanu ke šlehání a současně na střední rychlost stále šleháme. Je důležité tento krok neuspěchat, aby byl výsledný cheesecake krém pevný. Šleháme další 3 minuty anebo dokud není krém pevný, a tedy smetana se nevyšlehá v tuhou šlehačku. Opatrně ale na moment, kdy by se přešlehaná šlehačka začala v krému srážet. 

 

Tuhý vyšlehaný krém stěrkou přemístíme do čerstvě vytaženého ráfku z mrazáku, špachtlí (anebo stěrkou) uhladíme do rovného povrchu, ráfek přikryjeme potravinářskou fólií, aby cheesecake nenasál pachy z lednice, a necháme jej minimálně 8 hodin vychladit. Vyšlehaná smetana ke šlehání totiž lehce pustí vodu, díky čemuž krém v lednici ještě ztuhne. 

Vychlazený cheesecake vyjmeme z lednice, položíme jej na hrnec obrácený dnem vzhůru, a ráfek z vnější strany opálíme pistolí. Potřebujeme, aby se krém po stranách ráfku maličko roztopil a my tak mohli ráfek pohybem směrem nahoru odstranit. Můžete si také pomoct nahřátou utěrkou anebo krém jednoduše od ráfku úzkým tenkým nožem oddělit 

 

Cheesecake dozdobíme rozpuštěnou bílou čokoládou, povrch jemně postrouháme kůrou z omytého bio citronu a najemno nasekanými vyloupanými pistáciemi 

 

Cheesecake krájíme na úhledné klínky a servírujeme vychlazený z lednice. 

 

*TIP: Pokud preferujete křupavější a pevnější vrstvu krusty sušenek, pak můžete místo vložení do mrazáku ráfek vložit do trouby vyhřáté na 175 °C horkovzduch a krustu si takových 10 minut předpéct dozlatova. Krém poté nalíváme do ráfku tehdy, jakmile krusta pokojovou teplotu. 

 

Tip: Tento krém je konzistencí velmi jemný a delikátní (nepoužíváme totiž žádné ztužovače, jen přírodní produkty), proto jej doporučujeme v letních měsících připravovat spíše ve formě nepečených pohárků, abyste se vyhnuli tomu, že budete muset dlouho na zakrojení cheesecaku čekat, aby se stihnul vychladit v lednici.

Zpět