Shakshuka

kategorie
Hlavní chody
produkt
Nadýchaná se smetanou
příprava
Vaření
délka přípravy
50 minut minut
počet porcí
3
hodnocení
5.0
ingredience

     1 lžíce přepuštěného másla (příp. řepkového oleje)

     1 červená cibule

     2 stroužky česneku

     1 červená paprika

     1 řapík celeru (můžeme vynechat)

     1 lžička mletého římského kmínu

     1 lžička sladké papriky

     špetka kajenského pepře

     2 lžíce rajčatového protlaku

     1 plechovka krájených loupaných rajčat

     150 g čerstvých rajčat

     hrst nasekané čerstvé bazalky + na ozdobu

     3 vejce

     120 g Lučiny Linie nebo Lučiny s jemnou smetanou

postup
  1. Na přepuštěném másle si na pánev dáme nadrobno nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek, na kostičky nakrájenou papriku a řapík celeru. Vše zlehka opékáme, dokud nám paprika nezměkne.
  2. Poté přidáme římský kmín, sladkou papriku, kajenský pepř a zhruba minutu restujeme, aby se koření rozvonělo. Přidáme rajčatový protlak a restujeme opět asi minutu. V tuto chvíli přidáme plechovku loupaných rajčat, na kostičky nakrájená čerstvá rajčata a hrst bazalky (trochu si necháme na ozdobu). Vše na mírném plamenu redukujeme, dokud nám směs nezhoustne.
  3. V zeleninové směsi si uděláme tři důlky a vyklepneme do nich vajíčka (můžeme použít jednu pánev a dělat v ní všechny tři vajíčka najednou nebo tři malé pánve). Necháme na středním plamenu tak dlouho, dokud vajíčka nejsou hotová (trvá to cca 15 minut, ale záleží na vás, jak hodně chcete mít vajíčka hotová).
  4. Nakonec přidáme pomocí lžičky Lučinu a celou Shakshuku posypeme zbytkem nasekané bazalky.
Zpět