Slané profiterolky

kategorie
Recepty se Smetanovou
produkt
Lučina Smetanová
příprava
Pečení
délka přípravy
55 min
počet porcí
30
hodnocení
5.0
ingredience

Na profiterolky:

  • 100 ml vody
  • 70 ml mléka
  • 85 g másla
  • špetka soli
  • 2 - 3 vejce (podle velikosti)

 

Na náplň:

  • 280 g Lučina Smetanová
  • 1 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (např. tymián, rozmarýn, bazalka)
  • 3 sušená rajčata
  • sůl
  • pepř

 

Na dozdobení:

  • 1 lžíce nasekaných pistácií
  • řepné lístky, rukola
postup

Vodu, mléko a máslo si dáme do hrnce. Zahříváme těsně pod bod varu. Když máme máslo úplně rozpuštěné, přidáme sůl a prosátou mouku (naráz, aby se nám nevytvořily hrudky). Začneme těsto odpalovat (těsto mícháme vařečkou). Trvá to několik minut, než se nám těsto přestane lepit. Necháme ho trochu zchladnout a poté do něj zapracujeme v robotu postupně vejce (jedno po druhém).

Hotové těsto si nandáme do sáčku, který si dole ustřihneme a tvoříme na pečicí papír hrudky o velikosti zhruba 2 - 3 cm.

Pečeme na 200 stupňů, dokud nebudou profiterolky zlatavé (trvá to 10 - 15 minut).

Profiterolky necháme vychladnout a poté je horizontálně prořízneme.

V misce si smícháme Lučinu, bylinky, nakrájená sušená rajčata, sůl a pepř. Náplň si dáme do zdobícího sáčku.

Profiterolky plníme náplní a zdobíme řepnými lístky nebo rukolou. Nakonec krém zlehka posypeme pistáciemi a přiklopíme horní polovinou profiterolky.

Zpět