Slané profiterolky
Na profiterolky:
- 100 ml vody
- 70 ml mléka
- 85 g másla
- špetka soli
- 2 - 3 vejce (podle velikosti)
Na náplň:
- 280 g Lučina Smetanová
- 1 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (např. tymián, rozmarýn, bazalka)
- 3 sušená rajčata
- sůl
- pepř
Na dozdobení:
- 1 lžíce nasekaných pistácií
- řepné lístky, rukola
Vodu, mléko a máslo si dáme do hrnce. Zahříváme těsně pod bod varu. Když máme máslo úplně rozpuštěné, přidáme sůl a prosátou mouku (naráz, aby se nám nevytvořily hrudky). Začneme těsto odpalovat (těsto mícháme vařečkou). Trvá to několik minut, než se nám těsto přestane lepit. Necháme ho trochu zchladnout a poté do něj zapracujeme v robotu postupně vejce (jedno po druhém).
Hotové těsto si nandáme do sáčku, který si dole ustřihneme a tvoříme na pečicí papír hrudky o velikosti zhruba 2 - 3 cm.
Pečeme na 200 stupňů, dokud nebudou profiterolky zlatavé (trvá to 10 - 15 minut).
Profiterolky necháme vychladnout a poté je horizontálně prořízneme.
V misce si smícháme Lučinu, bylinky, nakrájená sušená rajčata, sůl a pepř. Náplň si dáme do zdobícího sáčku.
Profiterolky plníme náplní a zdobíme řepnými lístky nebo rukolou. Nakonec krém zlehka posypeme pistáciemi a přiklopíme horní polovinou profiterolky.
