Věnečky s pistáciemi a jahodami
Na věnečky:
- 200 ml vody
- 100 g másla
- špetka soli
- 120 g hladké mouky
- 2 lžičky cukru (krystal)
- 3 větší vejce
Na krém:
- 240 g Lučiny Smetanové
- 100 g mascarpone
- 150 ml smetany ke šlehání (33 %)
- 2 lžíce cukru moučka
- 1 lžíce Lemon Curd (můžete nahradit lžičkou najemno nastrouhané citrónové kůry)
Na dozdobení:
- čerstvé jahody (maliny)
- nasekané pistácie
- moučkový cukr na posypání
Do většího hrnce si dáme vodu, máslo a sůl a přivedeme k varu. Ihned směs odstavíme z plotny a přidáme mouku a cukr. Vše důkladně promícháme.
Hrnec vrátíme zpět na plotnu a na mírném plameni začneme pomocí vařečky “odpalovat” těsto. To znamená, že ho mícháme tak dlouho, dokud se nepřestane lepit na vařečku (trvá to cca 5 minut).
Hotové těsto přendáme do mísy od robota a necháme pomocí nástavce na míchání míchat cca 5 minut, dokud nám těsto nezchladne. V tuto chvíli přidáváme po jednom vajíčka, dokud nebude těsto kompaktní.
Mezitím si připravíme cukrářský sáček se zdobičkou, který poté naplníme hotovým těstem. Troubu si předehřejte na 185 stupňů (horkovzduch) nebo na 200 stupňů (bez horkovzduchu).
Na plech vyložený pečicím papírem tvoříme pomocí zdobičky věnečky (vždy vytvoříme dva kroužky na sebe). Věnečky pečeme prvních 15 minut při teplotě 185 stupňů a poté ji snížíme na 160 stupňů a pečeme dalších 10 minut. Upečené věnečky ihned po vyjmutí z trouby rozkrojíme napůl.
Do mísy od robota si dáme Lučinu, mascarpone, moučkový cukr a Lemon Curd. Vše na nízký stupeň šleháme pomocí šlehací metly, dokud nám nevznikne hladký krém (trvá to necelou minutu). V jiné míse si vyšleháme smetanu ke šlehání do tuha. Hotovou šlehačku pak zlehka zapracujeme do krému a krém dáme do sáčku se zdobičkou. Věnečky zdobíme krémem mezi který klademe malé kousky jahod. Nakonec krém posypeme nasekanými pistáciemi a přiklopíme horní polovinou věnečku.
Před podáváním věnečky můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.