Větrníčky s borůvkovým krémem
Ingredience na těsto:
- 140 ml vody
- 40 g oleje
- Špetka soli
- 100 g hladké mouky
- 2 vejce
Ingredience na náplň:
- 120 g Lučiny Smetanové
- 100 g borůvek (mohou být mražené)
- 50 g cukru
- 250 ml smetany ke šlehání
- Borůvky
- Moučkový cukr na posypání
Do hrnce nalijte vodu a olej, přidejte špetku soli a přiveďte k varu. Přisypte mouku a vařečkou důkladně promíchávejte. Asi po minutě odstavte z plotny a těsto nechte vychladnout.
Do těsta zašlehejte postupně obě vejce.
Plech vyložte pečicím papírem. Pomocí dvou čajových lžiček vykrajujte z těsta kuličky. Vždycky, než se pustíte do další, si lžičky opláchněte v mističce se studenou vodou.
Vložte do trouby předehřáté na 230 °C. Pečte zprudka 5 minut. Poté stáhněte teplotu na 180 °C a dopékejte dozlatova.
Větrníčky vyndejte z trouby a nechte zchladnout. Ještě vlažné větrníčky prokrojte.
Borůvky nasypte do kastrůlku. Promíchejte s cukrem a pozvolna vařte, dokud se neutvoří hodně hustý sirup, prakticky taková kaše. Nechte vychladnout.
Studené borůvky smíchejte s Lučinou krémovou .
Smetanu vyšlehejte dotuha a opatrně vmíchejte do borůvkové Lučiny. Krémem naplňte zdobící sáček. Do spodní části větrníčku stříkněte dostatečné množství krému, ozdobte borůvkami a přiklopte horní částí.
Na talíři posypte moučkovým cukrem.
