Větrníčky s borůvkovým krémem

kategorie
Recepty se Smetanovou
produkt
Lučina Smetanová
příprava
Vaření
délka přípravy
50 minut
počet porcí
30
hodnocení
0.0
ingredience

Ingredience na těsto:

  • 140 ml vody
  • 40 g oleje
  • Špetka soli
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce

 

Ingredience na náplň:

  • 120 g Lučiny Smetanové
  • 100 g borůvek (mohou být mražené)
  • 50 g cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • Borůvky
  • Moučkový cukr na posypání
postup

Do hrnce nalijte vodu a olej, přidejte špetku soli a přiveďte k varu. Přisypte mouku a vařečkou důkladně promíchávejte. Asi po minutě odstavte z plotny a těsto nechte vychladnout.

Do těsta zašlehejte postupně obě vejce.

Plech vyložte pečicím papírem. Pomocí dvou čajových lžiček vykrajujte z těsta kuličky. Vždycky, než se pustíte do další, si lžičky opláchněte v mističce se studenou vodou.

Vložte do trouby předehřáté na 230 °C. Pečte zprudka 5 minut. Poté stáhněte teplotu na 180 °C a dopékejte dozlatova.

Větrníčky vyndejte z trouby a nechte zchladnout. Ještě vlažné větrníčky prokrojte.

Borůvky nasypte do kastrůlku. Promíchejte s cukrem a pozvolna vařte, dokud se neutvoří hodně hustý sirup, prakticky taková kaše. Nechte vychladnout.

Studené borůvky smíchejte s Lučinou krémovou .

Smetanu vyšlehejte dotuha a opatrně vmíchejte do borůvkové Lučiny. Krémem naplňte zdobící sáček. Do spodní části větrníčku stříkněte dostatečné množství krému, ozdobte borůvkami a přiklopte horní částí.

Na talíři posypte moučkovým cukrem.

Zpět