Zapečené jáhly

kategorie
Hlavní chody
produkt
Kostka 100 g
příprava
Pečení
délka přípravy
80 minut
počet porcí
2
hodnocení
3.0
ingredience

První vrstva:

  • 150 g jáhel
  • 100 g Lučiny
  • Hrst nadrobno pokrájené bazalky
  • 200 g loupaných drcených rajčat
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

 

Druhá vrstva

  • 1 vejce
  • 200 g Lučiny
  • sůl
  • cuketa

 

Máslo na vymazání zapékací formy

Strouhanka na vysypání zapékací formy

postup

Jáhly nasypte do hrnce a zalijte vroucí vodou. Promíchejte a slijte. Opakujte ještě dvakrát. Jáhly se spařují, aby se zabránilo nahořklé chuti.

Slité jáhly zalijte hrnkem teplé vody, osolte a pozvolna vařte asi 7 minut. Přiklopte a nechte 10 minut dojít.

V míse promíchejte Lučinu, bazalku a drcená rajčata. Přimíchejte jáhly. Podle potřeby dosolte a opepřete.

Oddělte bílek od žloutku. K bílku přidejte špetku soli a vyšlehejte sníh. Žloutek promíchejte s Lučinou.

Do Lučiny se žloutkem opatrně vmíchejte bílek.

Zapékací misky vymažte máslem a vysypte strouhankou. Do misek rozprostřete jáhly a uhlaďte. Na první vrstvu rovnoměrně rozetřete druhou vrstvu.

Cuketu nakrájejte na slabé plátky a rozprostřete je navrch. Osolte a opepřete.

Vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 40 minut.

Zpět