Zapečené jáhly
První vrstva:
- 150 g jáhel
- 100 g Lučiny
- Hrst nadrobno pokrájené bazalky
- 200 g loupaných drcených rajčat
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Druhá vrstva
- 1 vejce
- 200 g Lučiny
- sůl
- cuketa
Máslo na vymazání zapékací formy
Strouhanka na vysypání zapékací formy
Jáhly nasypte do hrnce a zalijte vroucí vodou. Promíchejte a slijte. Opakujte ještě dvakrát. Jáhly se spařují, aby se zabránilo nahořklé chuti.
Slité jáhly zalijte hrnkem teplé vody, osolte a pozvolna vařte asi 7 minut. Přiklopte a nechte 10 minut dojít.
V míse promíchejte Lučinu, bazalku a drcená rajčata. Přimíchejte jáhly. Podle potřeby dosolte a opepřete.
Oddělte bílek od žloutku. K bílku přidejte špetku soli a vyšlehejte sníh. Žloutek promíchejte s Lučinou.
Do Lučiny se žloutkem opatrně vmíchejte bílek.
Zapékací misky vymažte máslem a vysypte strouhankou. Do misek rozprostřete jáhly a uhlaďte. Na první vrstvu rovnoměrně rozetřete druhou vrstvu.
Cuketu nakrájejte na slabé plátky a rozprostřete je navrch. Osolte a opepřete.
Vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 40 minut.