Zapékané palačinky
Suroviny na těsto:
- 250 g hladká mouka
- 550 ml mléka
- 3 vejce
Suroviny na náplň:
- 120 g Lučiny Smetanové
- cibule
- česnek
- 500 g listového špenátu
- 1 vejce
- 200 g tvrdého sýru (např. eidam)
Připravte těsto. Mouku, mléko, vejce a sůl smíchejte v misce a nechte 30 minut odležet. Na pánev na palačinky dejte kapku oleje, rozpalte a vlijte tenkou vrstvu těsta tak, aby se rozprostřela rovnoměrně po celé pánvi. Osmažte palačinky dozlatova z každé strany a odložte stranou. Z těsta takto postupně připravte 12-15 palačinek.
Připravte náplň. Cibuli a česnek oloupejte. Cibuli nakrájejte nadrobno a česnek na plátky. V pánvi rozpalte 2 lžíce oleje, vložte cibuli a osmažte ji dosklovita, přidejte na plátky pokrájený česnek a po dvou minutách přidejte špenát, osolte, opepřete a spařte. Jakmile listy slehnou, přidejte Lučinu Smetanovou, vajíčko, 1 strouhaného eidamu a provařte 3−4 minuty. Odstavte a nechte vychladnout.
Zapékací misku vymažte tukem. Z palačinky udělejte v ruce kapsičku nebo z ní vytvořte přeložením kornout a naplňte ji směsí. Takto plňte všechny další palačinky a skládejte je vedle sebe do zapékací mísy tak, aby nevytekly. Navrch zasypte zbytkem nastrouhaného eidamu a dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C na 15–20 minut.
